ItalianEnglishDutchSerbian
EnzoGuido

SAVREMENE GITARE

ŽŽice mog osnovnog modela gitare dugacke su 650mm. Prednja strana rezonantne kutije izradena je od evropske omorike (picea abies), leda i strane su od javora (curly maple) (acer pseudoplatanus), vrat od mahagonije, a glava je od javora ili orahovine. Gitare odlikuje izuzetno cist i izbalansiran zvuk. Daju oštro izdiferencirane tonove i savršenu akustiku u svim tonskim opsezima, zadržavajuci pri tom punocu i toplinu. Sve moje gitare izradene su iskljucivo rucno, od drveta koje je se susilo prirodnim putem i sve su lakovane na francuski nacin (shellac) , pa svaka gitara izgleda drugacije.

Kada instrumente radim po porudžbini, najpre treba da znam tacne potrebe kupca, kako bih mu izložio mogucnosti koje su na raspolaganju: izbor drveta (na primer, prednja strana rezonantne kutije može biti od kedrovine, strane i leda od ružinog ili nekog drugog drveta, a vrat od javora ili vrste mahagonije poznate kao cedrela), itd. Pored ovoga, izradujem i instrumente cije su žice drugih dužina, odnosno instrumente od 7, 8 ili 10 žžica. Njihova cena zavisi od vrste grade.

O IZRAÐIVACU GITARA

U mladim godinama šegrtovao sam u jednoj umetnickoj rezbarskoj radionici. Tokom deset godina, sa svojim uciteljem Ðuzepeo Bulom (Guiseppe Bullo) pravio sam rezbarije i reljefe u drvetu, skulpture, nameštaj, bakroreze i grafike. Dosta sam se bavio i pozlacivanjem i restauracijom starinskog nameštaja i umetnickih predmeta. To iskustvo omogucilo mi je da upoznam samu bit drveta, njegove bezgranicne mogucnosti i cinjenicu da ono predstavlja nepresušni izvor lepote. Istovremeno, tokom sedam godina, ucio sam klasicnu gitaru kod meastra Andela Amata (Angelo Amato), ucenika Andresa Segovije. Moja strast za drvo i gitaru konacno me je navela da pocnem da se bavim izradom muzickih insturmenata.

Godine 1992. dobio sam stipendiju u 'Centro Europeo del Restauro' na ostrvu San Servolo (Venecija, Italija). Zahvaljujuci onome što sam naucio na ovoj instituciji moj odnos prema rucno izradenim umetnickim predmetima postao je samo još dublji, a savladao sam i druge tehnike koje se koriste u restauraciji starinskih predmeta od drveta.

Otkada sam poceo da pravim gitare, nisam prestao da istražujem na koje se sve nacine mogu poboljšati akusticna svojstva instrumenata. Tako sam konacno poceo da primenjujem drevne recepte za grundiranje drveta, kao i da koristim homeopatske i biodinamicne proizvode.

Ms. Filomena Moretti
Ms. Filomena Moretti

Mr. Massimo Scattolin
Mr. Massimo Scattolin
guitar pic 1guitar pic 2guitar pic 3
guitar pic 4guitar pic 5guitar pic 6
guitar pic 7guitar pic 8
2nd guitar pic 12nd guitar pic 22nd guitar pic 3
2nd guitar pic 42nd guitar pic 5
2nd guitar pic 6